Categorieën
Scenario

Het bankje

EXT. Voor de deur van een hostel in centrum Amsterdam

SAM (21) belt aan bij het hostel. Hij heeft halflang haar, is ongeschoren en draagt een rode rugzak om één schouder. De deur gaat op een kier open, een man met gladgekamd haar aan de andere kant kijkt hem nors aan.

MAN
Ah, you came to pay the bill from last week?

SAM
I’ll have the money soon. Please let me stay a couple more nights.

MAN
I’ ve heard that shit way too many times. No. Just go home.

De deur valt hard dicht. Sam draait zich om en pakt zijn telefoon uit zijn zak om te bellen. De telefoon is echter uitgevallen, geen batterij meer. Hij drukt op alle knopjes, maar het toestel gaat niet meer aan. Sam hijst zijn rugzak op en loopt verder de straat in, langs de sekswinkels, coffeeshops en souvenirwinkels met knipperende neonverlichting.

EXT. stoep voor de winkel van Piet, dag

Voor de etalage van een klein sigarenzaakje blijft Sam staan. Het sigarenzaakje valt bijna niet op, hier knippert niets. In de etalage liggen sigarendozen opgestapeld onder een laagje stof, er achter hangen certificaten. Voor de winkel staat een houten bankje. Het is een verweerd houten bankje, er zitten asbakjes met schuifdekseltjes in de zijleuningen. Het zit met een ketting vast aan een ring in de muur. Er zijn bordjes opgeschroefd in verschillende staat van verwering, Sams blik glijdt er overheen. Op de oudste staat: ‘Geniet, op het bankje van Piet’. Op de volgende: ‘Alleen voor betalende klanten’.
Sams blik gaat weer omhoog, hij kijkt door het raam naar binnen. Hij ziet de eigenaar achter zijn massief houten toonbank staan. Vlak voordat hij de deur wil openen, wordt hij opzij geduwd door een blonde toeriste van een jaar of 20. Zij en haar vriendin (beide zomers gekleed, kleine tasjes, lichtelijk onder invloed) lopen naar binnen.

INT. winkel Piet, dag

PIET leunt met beide handen stevig op zijn toonbank, waarop sigarendozen zijn uitgestald. Er staat ook een kassa (geen antieke, wel een verouderde). De toonbank is ingebouwd tussen hoge kasten, we zien schappen vol sigaretten, shag en vloei. Het BELLETJE van de deur klingelt.

BECKY
(rondkijkend) This is uhm.. authentic. I think he’s selling the stuff from under the counter.

AMY
I don’t know Becks, this place looks too authentic to me, I don’t think the oldie got weed..

PIET
Oh nee nee, geen wiet. Verdomde toeristen.

BECKY
You swearing at us old men? We can hear you..

PIET
(zwaar Nederlands accent) Go out you! Go to the neighbours. Bye!

BECKY
Guess you’re right Amy, he needs some stuff himself (gooit een half opgerookte joint op de toonbank) Smoke this oldie, you need to chill.

PIET
You take that vieze toerist. You not put that dirty thing on my toonbank. Out! Go out!

SAM komt de winkel binnen, het BELLETJE klinkt. Niemand besteedt aandacht aan hem.

PIET
(tegen de meiden)
Out, out!

De meiden gebaren en vloeken terwijl ze naar de deur lopen. Sam staat intussen al aan de toonbank, pakt de halve joint en schuift hem in een vakje van Amy’s schoudertasje terwijl ze voorbijloopt, zonder dat iemand het merkt. De deur valt dicht achter de meiden.
Sam loopt rustig de winkel rond. Hij kijkt om zich heen, kalm en op zijn gemak, maar wel zoekend. Af en toe pakt hij een doosje op, blaast er wat stof af en legt het weer terug. Hij kijkt af en toe naar Piet, probeert zijn humeur in te schatten. Piet veegt intussen driftig met een niet al te fris, verwassen doekje over de toonbank, waar de joint gelegen heeft. Af en toe kijkt hij fronsend naar de jongen. Sams oog valt op de vaste telefoon die in een hoekje schuin achter de toonbank staat. Hij zet een glimlach op en loopt naar de toonbank.

PIET
What doe joe want?

SAM
(met accent) Goeden morgen. Could I use your phone please?
Piet kijkt verbaasd. Sam wijst op de telefoon, Piet kijkt om en dan weer naar de jongen.

PIET
Telefoon? No.
(langzaam en nadrukkelijk) On-lie for pee-jing kustomurs.
Sam pakt zijn portemonnee en zoekt even. Dan haalt hij er een paar muntjes uit, die hij op de toonbank legt. Piet kijkt er verbaasd en licht geïrriteerd naar.

PIET
Is dat al joe hev?

SAM
(kijkt naar het schamele hoopje geld en dan naar Piet)
I guess this won’t buy me much. I’m not a smoker anyway. Please, take the money. Only a quick call, it’ ll be just a minute.

Piet kijkt nu nog verbaasder, hij vraagt zich zichtbaar af wat de jongen hier doet en waarom hij het uitgerekend aan hem vraagt.

PIET
Internationaal gesprek ook nog zeker.. (bedenkelijk) Okay. One minute.

SAM
Thank you very much.

Piet zegt niets meer, maar wijst naar de telefoon. Sam schuift voorzichtig een stapeltje dozen opzij en gaat zitten in de vensterbank. Hij draait een lang nummer, inderdaad internationaal, en voert een gesprek in een ondefinieerbare taal. Aan de toon is te horen dat het niet verloopt zoals hij gehoopt had. Piet kijkt intussen op zijn horloge en begint ongedurig met zijn vingers te tikken op het hout van de toonbank. Sam ziet het vanuit zijn ooghoek en kijkt op. Hij rondt het gesprek af, wat langer duurt dan bedoeld, omdat de andere kant van de lijn steeds weer begint te praten en Sam onderbreekt. Piet gooit het doekje neer en doet een stap in Sams richting. Sam hangt snel op en doet een stap achteruit. Het gesprek heeft hem verward en zichtbaar verdrietig gemaakt. Hij slikt en kijkt dan weer vriendelijk naar Piet.

SAM
Thank you mister Piet.

PIET
… Hoe weet je mijn naam?

Sam is de deur al uit.

EXT. stoep voor de winkel, dag

Als Sam de winkel uit loopt, valt zijn blik weer op het bankje voor de deur. Hij bekijkt alle bordjes die er opgeschroefd zijn. Er is een plaatje van afval en bierflesjes met een kruis er door. Ernaast: ‘Please be quiet after 10PM’. Er onder in het rood: ‘Keep off!!’ En: ‘Not for sleeping!’Sam laat zijn rugzak op de grond vallen en gaat op het bankje zitten om zijn veters te strikken. Achter het raam verschijnt het norse hoofd van Piet. Piet tikt tegen het raam. Sam maakt het strikken onverstoorbaar af voordat hij rustig opstaat, zijn rugzak pakt en wegloopt, waarbij hij nog een keer naar het bankje kijkt.

(dit is het begin van een langer script)