Categorieën
Scenario

De Wissel

Korte synopsis
De Wissel

Nederland is dit jaar gastheer van de Eurotop, een evenement van alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie en waarin ze twee dagen achter elkaar vergaderen over gezamenlijk beleid. Zoals een goed gastheer betaamt wordt de gasten ook een groots diner aangeboden in aanwezigheid van de Koning en de Koningin. Tijdens het diner is er een Key Note speech gepland over een punt dat hoog op de agenda staat, Climate Change. Daarvoor wordt de belangrijke Nederlandse wetenschapster Elisabeth Jacobs uitgenodigd om tijdens dit diner die speech te geven.
Helaas gaat er iets mis bij de uitnodigingen. Een stagiaire van de eventafdeling van de regering stuurt per ongeluk de uitnodigingsbrief naar de verkeerde Elisabeth Jacobs, een vrouw van middelbare leeftijd die zichzelf ziet als medium, tarotkaarten legt en zich laat lijden door haar ‘guides’. De vergissing komt pas aan het licht als het diner al in volle gang is, de Koning gesproken heeft en de gasten aan het hoofdgerecht zitten.
De hoofdpersonage is een hartverwarmende vrouw met speciale inzichten en ze heeft erg haar best gedaan om er iets moois van te maken. Met een prachtige power point presentatie, met uitleg over de tarot legging die ze over het onderwerp heeft gedaan, denkt de zaal in eerste instantie dat ze met entertainment te maken heeft.
Niet alleen de tarotkaarten, maar ook de planeten en uiteindelijk een glazenbol worden ingezet om het aanwezige publiek te overtuigen van de noodzaak om eens wat beter met de natuur om te gaan. .Haar ‘guides’ bestaan uit overleden grootheden met o.a.; Churchill, Aretha Franklin, Johan Cruyff, die zich te pas en te onpas aan haar opdringen met inzichten en informatie. Ook tijdens de Key Note speech. Maar als Anne Frank zich aandient, aan het einde van haar lezing krijgt ze de zaal doodstil met een prachtig slotakkoord over hoe we met de wereld en elkaar moeten omgaan.

Verhaal wordt vanuit 3 perspectieven benaderd; ministerie van buitenlandse zaken, eventorganisatie en de verkeerde Elisabeth Jacobs.

Genre: drama/comedy

SLEUTEL SCENE
(plek voor scene nummer) INT. EEN VAN DE CONGRESZALEN (omgebouwd als diner locatie)
Grote zaal is gevuld met lange prachtig gedekte tafels met bloemen die op strategische punten zijn neergezet. Aan die tafels zitten alle belangrijke politieke kopstukken van de Europese Unie. Elisabeth Jacobs is net begonnen met haar Key Note. Ze ziet er prachtig uit in een soort hippie gewaad en heeft plaatsgenomen achter de katheder. Rommelt wat met haar laptop en het grote scherm springt op het startbeeld. Eerste slide met spirituele zaken zoals: de tarotkaarten, een glazenbol en op de achtergrond magische kleuren.

ELISABETH JACOBS (in het Engels)
Dames en heren eet smakelijk.

PRIME MINISTER UK
Buigt zich naar zijn buurman, President van Frankrijk
Goed begin.

PRESIDENT VAN FRANKRIJK
Zeker. Maar wat is dit? Entertainment?

PRIME MINISTER UK
Niet volgens het programma. Ze is een vooraanstaande wetenschapper. Weet alles over Climate Change.

Hij tikt hierbij op het voor hem liggende stuk papier.

PRESIDENT VAN FRANKRIJK
Werkelijk?

Draait zich ondertussen weer naar Elisabeth Jacobs toe die net begint uit te leggen wat ze in de tarotkaarten heeft gelezen die op het scherm verschijnen.

ELISABETH JACOBS
Beker 8. Het nastreven van luchtkastelen. We zijn niet op de goede weg en leven in een illusie.

Ineens valt ze stil en steekt een vinger in de lucht.
(vervolgt)
Wacht. Ik krijg een bericht van een geest door.

Haar hoofd beweegt een beetje van links naar rechts en ze sluit haar ogen.
Onder de gasten ontstaat onrust. Blikken worden gedeeld. Hoofden buigen zich naar degene die naast ze zitten en er zoemt een zacht gemompel door de zaal.

Even verderop zien we de eventmanager en de minister van buitenlandse zaken naar elkaar toelopen.

(plek voor scene nummer) SCENE… INT. Zaal diner, gesprek tussen eventmanager (Helena van Rongen) en minister van buitenlandse zaken. (de Wildt)

MINISTER DE WILDT
Wat is dit voor een onzin. Waar is Elisabeth Jacobs?

HELENA VAN RONGEN
Het moet een misverstand zijn. Deze mevrouw beweert dat ze Elisabeth Jacobs is en ze heeft de uit juiste papieren bij zich. Ik begrijp het niet.

Zenuwachtig wrijft ze in haar handen en nerveus kijkt ze met een schuine blik naar wat zich op het podium afspeelt.

(plaats voor scene nummer) INT. Podium in de zaal.

ELISABETH JACOBS
John Cruyff
Haar ogen gaan weer open en ze schudt even met haar hoofd.

PRIME MINISTER UK
Johan wie?

PRESIDENT VAN FRANKRIJK
Cruyff.

PRIME MINISTER UK
De voetballer?

PRESIDENT VAN FRANKRIJK
Kent u er nog meer dan?
Wel een goede voetballer trouwens.
Ben benieuwd wat hij van het klimaatplan vindt?

Er onstaat steeds meer onrust in de zaal.

ELISABETH JACOBS
Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt, zegt Johan.
En gelijk heeft hij. Dames en heren, er moet nu echt iets gebeuren anders is het te laat. Dat ziet u als ik de tweede kaart aan u voorleg.

(to be continued)