Categorieën
Non-fictie

Volks verzet!

Volks verzet!

Ik verslikte me in mijn pintje en een kleine warme gniffel ontsnapte uit mijn mond.
Voor me lagen oude kranten, waarvan eentje uit 1967, met een unieke advertentie die me meteen in het oog sprong.

Het is 16 januari en naar jaarlijkse gewoonte zit ik bij mijn pa om zijn verjaardag te vieren.
Zijn 72ste jaar kreunt onder de gevolgen van corona.
Elk met ons pintje om het idee van feestvieren vorm te geven, lees ik spontaan in één van de oude kranten die voor mijn neus liggen.
Pa is een verzamelaar en er is altijd wel iemand die een snuisterij binnen gooit. In dit geval stukken oude krant met sportverslagen uit 1967.

De kranten zijn doorheen de tijd sigarettengeel gekleurd en met wat fantasie kan je de jaren ’60 ruiken. In mijn hoofd, die zijn start kende begin ’80, de geur van stof, bier, sigaretten en zweet. Heerlijk eerlijk en volks.

Ik snuif het jaar 1967 met passie mijn neusgaten binnen. Stiekem hopend dat er iets van die wetteloze en vrijgevochten tijd zou blijven plakken. Met één snif alles weg wat me beperkt, niet mag of van moeten is.
Ik doe mijn ogen terug open, heb een glimlach op mijn mond en een vrij gevoel in mijn buik.

Ik kijk terug naar de advertentie die mijn bier het verkeerde gat instuurde: “kweek chinchilla’s”.
De advertentie verzekert je van een winstgevende hobby en serieuze bijverdienste. Je hebt enkel een vrije kamer, een zolder of een schuurtje en daarbij enkele tienduizenden frank nodig voor de aankoop van de dieren. De chinchilla-pels brengt 2.500 fr. per stuk op en de afname van de pelsen wordt schriftelijk gegarandeerd!

Wat wil een mens nog meer? Rijk worden van Chinchilla’s op zolder. Wat een droom toch!?
1967, alles kon, alles mocht…
Ondanks de wreedheid die het artikel uitademt, geeft het mij na mijn eerste gniffel een gevoel van vrijheid, eigen keuze en mogelijkheden. Iets wat ik steeds meer mis in onze opgepompte 21e eeuw.
Eigenheid en vrije keuze krijgen weinig ruimte in onze ultra strakke en moderne wereld die vooral bestaat uit verbod, een rijk voorkomen en de waarde die de ander ons geeft.

Keukens moeten wit en strak zijn, het laatste model auto moet op onze oprit staan blinken en ons huis moet volledige onder controle zijn. Dit alles graag als toonzaal voor dure materialen en thema-gerichte decoratie, vanzelfsprekend aangepast aan de tijd van het jaar.

Awel, bij deze wil ook ik graag mijn eigen oproep doen.

Ik roep op tot verzet!

Heeft u een vrije kamer, een zolder of een schuurtje en daarbij enkele tienduizenden frank?
Koop oranje stoffen stoelen, drukke gordijnen vol gekleurde bloemen en knalgele kussens!
Renoveer die strak witte plafonds en kies voor gezellige houten latjes! Installeer een badkamer met groene lavabo’s, éénzelfde kleur bad en kies voor houten kasten die het leuk vinden om gezien te worden. Ik kan me inbeelden dat het traumatiserend is als je sinds de jaren ‘00 in de muur verstopt wordt. Werk dit geheel af met tegeltjes beschilderd met prachtige roze bloemen. Hou alle multimedia buiten en neem meermaals adem.
Een opbrengst van 2.500 frank emotionele waarde wordt schriftelijk gegarandeerd!