Categorieën
Fictie

We moeten praten over Kevin

10:15 Hoi goedemorgen of is het al bijna middag, haha. Ik ben goed brak hé, hoop dat jij je wat beter voelt dan ik? Ik heb echt zo’n kloppende hoofdpijn die zich om je hoofd lijkt te kransen en een misselijkheid die een hoopje vormt in je maag, maar misschien moet ik gewoon wat eten.
10:16 Was echt super nice gisteravond desalniettemin (desalniettemin, wat een woord, kom ik zo maar even op, al weet ik dus niet of die ook op die plek in de zin hoort maar goed). Wat ik wilde zeggen
10:16 ook echt super leuk dat je je nummer wilde geven. Ik ben eerlijk, ik vond het echt best wel spannend (ondanks alle drank) maar mijn vrienden, vooral mijn huisgenoot Marc, je hebt Marc ontmoet dacht ik, hij is altijd zo van oké je moet gewoon de koe bij de horens vatten, niet dat hij jou een koe vindt hoor, maar je snapt wat ik bedoel, haha. Hij zei tegen mij ‘jongen, je bent nu bijna 34 en je hebt de vrouwtjes (je hoort t ‘m zó zeggen, hij bedoelt t niet kwaad) echt wel wat te bieden. Dus stap gewoon op haar af en het ergste dat je kan overkomen is dat je een glas bier in je gezicht krijgt.’ Nou, mijn gezicht is gelukkig droog gebleven.
10:19 Lees net even m’n berichtjes terug, wat een verhaal zo, op de vroege ochtend.. Oh, ik je bent online, nou ik laat ’t je wel even lezen, dan hoor ik straks wel van je.
10:55 A-ny-way, bedankt dus, dat je je echte nummer hebt willen geven en niet maar iets verzon om van me af te zijn (en ik weet dat het je echte nummer is want ik heb je onderweg naar de kebab tent voor de zekerheid nog even gebeld. Echt heel schattig hoe je je voicemail hebt ingesproken trouwens. Hoe je je eigen naam uitspreekt alsof je niet helemaal zeker bent dat het jouw naam is. Claire? zoiets. Ik heb een paar keer gebeld om je stem te horen dus al die gemiste oproepen en voicemails kan je negeren).
11:30 Ik zit een docu te kijken op de BBC. Het gaat over een walvis die op een voor walvissen hele hoge frequentie “zingt”, zeg maar. De lokroep ofzo van ‘yo, andere walvissen, waar hangen jullie vanavond’ of ‘hey schattig walvismeisje, wil jij een stukje met mij opzwemmen?’ maar zijn stem is dus voor ander walvissen niet te begrijpen of te horen omdat die 30 hertz te hoog is.
12:06 Ik ben maar even terug naar m’n kamer gegaan. Zie dat je ondertussen online bent geweest, je zal ook wel een beetje brak zijn denk ik. Je bleef maar van die roze cocktails drinken. Bizar trouwens, hoe veel duurder die dingen zijn dan een biertje in zo’n kroeg terwijl, dat is ook maar gewoon alcohol, toch? Ziet er als je dan later op de avond moet kotsen trouwens wel een stuk gezelliger uit, als het allemaal een beetje roze kleurt.
12:25 Ah, heb ik je net weer gemist. Je hebt zeker geen zin om te appen, snap ik ook wel. Als ik brak ben heb ik ook nergens zin in. Het liefst loop ik dan in m’n trainingsbroek en op sloffen naar de gemeenschappelijke ruimte om in de grote bruine leren stoel te gaan zitten. Hij staat op zo’n poot waardoor je als je je afzet heel lang om je as kan blijven draaien. En precies om 3 over half 11 staat de zon zo dat hij een beetje in je gezicht schijnt, waardoor je heerlijk een beetje met je ogen dicht kan soezen. Maar vanochtend waren er vrienden van mijn huisgenoot blijven slapen dus lag de hele woonkamer vol zweterige mannenlijven.
12:43 Even lunchen. Flinke stapel boterhammen gesmeerd. #katervoer. Pindakaas, jam en vruchtenhagel. ziet er smerig uit maar is echt lekker. Probeer je er een foto van te sturen, wacht
12:43 *SIDM_2020194801847.jpg*
12:43 Oh, je moet ‘m downloaden. Nou hoeft niet hoor. Misschien heb je wel helemaal geen abo maar alleen prepaid en ik wil je ook niet op kosten jagen.
13:20 Die walvis hè. Ik heb ‘m maar even Kevin genoemd. Het is best een interessant verhaal. Schijnt dus dat het lied van Kevin opgevangen werd door de Amerikaanse marine die met sonarapparatuur de zeebodem afspeurde om onderzeeërs te ontdekken. Een oude onderzoeker heeft er zijn levenswerk van gemaakt om te achterhalen wat voor walvis het is en waarom hij op die frequentie zingt. Er zijn veel verklaringen geopperd voor de afwijkende toonhoogte. Kevin zou doof kunnen zijn, of hij is een hybride mix van twee walvissoorten. Kranten noemen hem ‘de meest eenzame walvis’ . Andere walvissen zouden hem niet kunnen horen. Of misschien kunnen ze hem wel horen, maar negeren ze hem gewoon een beetje omdat hij anders is. Misschien schamen de andere walvissen zich voor hem. Of verstaan ze hem niet. Maar dat weet Kevin natuurlijk niet, welke het is. Hij weet alleen dat hij geen blauwe vinkjes ziet, haha.
13:36 Blauwe vinkjes, snap je? Blauwe vinvis, blauwe vinkjes, blauwtje lopen. Woordgrap.
14:05 Ik heb wel te doen met Kevin, moet ik zeggen. De documentairemakers hebben geld ingezameld om hem op te sporen. Ik snap niet waarom. Nee dat zal zijn zaak goed doen. Dat hij continue gevolgd wordt door luidruchtige boten en helikopters, alle camera’s en microfoons op hem gericht waardoor alle vrouwtjeswalvissen – die misschien in de buurt zijn en denken goh, zo’n zelfverzekerde jongen die gewoon zijn eigen ding doet, daar kan ik wel wat mee, maar niet waar al die mensen bij zijn – toch maar weer doorzwemmen.
14:43 Ben je wat leuks aan het doen vandaag?
15:51 Ik vraag me af of Kevin denkt dat het aan hem ligt. Of hij misschien soms boven komt voor een hapje lucht, en zichzelf weerspiegeld ziet in het water. Dat het aan hem ligt. Dat hij te hard zijn best doet, té graag wil. Ze voelen dat aan, als je te veel hunkert, zei mijn moeder altijd.
16:23 In de docu komt een professor aan het woord die kritisch is op het idee dat Kevin eenzaam zou zijn. We weten helemaal niet of walvissen eenzaamheid kunnen voelen, zegt hij. Nou ik kan je vertellen, ik kan je verzékeren dat walvissen eenzaamheid ervaren, net als mensen. Walvissen vinden het net als mensen uitermate kút als andere walvissen – walvissen waar ze gek op zijn – doen alsof ze niet begrijpen wat er door de walvis, die zijn ziel op tafel legt en durft te delen hoe hij zich voelt, al is het over whatsapp of op een dronken voicemail, wat er door die dappere walvis gezongen wordt.
17:26 WOOOoooohh hooooOOOOooh Woaahoooooooaaaaaa