Categorieën
Fictie

Mijn zus

“Ja, en toen ik dat hoorde van Suzan, realiseerde ik me hoe goed we het eigenlijk hebben. Ken je dat, dat gevoel, dat het bijna eng is omdat alles zo lekker loopt in je leven? Wil je trouwens rooibos of groene thee met citroen?” “Sas?” “Joehoe Sas, zeg waar zit jij met gedachten? Welke smaak thee wil je?”
Ik staar naar buiten, leun met mijn hoofd op mijn hand en geniet van de warme zonnestralen. Mijmerend, zucht ik diep en tevreden, genietend van dit lekkere ontspannen voel.
“Sas, het wordt rooibos hoor!”
Ik knipper met mijn ogen, ben even de draad kwijt maar dan staat er al een dampende kop thee voor me. Ik kijk op en zie mijn zus naast me zitten met een gele koekjestrommel.
“Ah, kijk, op koekjes reageer je wel! Hier pak er eentje, je thee is gloeiend trouwens en ik heb je zakje erin gelaten. Wacht, ik ben het dingetje vergeten voor het zakje. Even pakken.”
Ze loopt weer naar de keuken met de koektrommel in haar handen en kletst vrolijk door. Ik ben weer terug in het heden en luister naar haar geklets, even opletten anders ben ik de draad weer kwijt.
“Gisteravond zei Sam dat hij het vorig jaar zo leuk vond aan zee, weet je nog, toen we dat weekend weg waren? Dat was, volgens mij ergens in april? Wanneer viel Pasen vorig jaar? Het weekend daarna was, enig weekend waarin het kon in april. In ieder geval was het zo lekker op het strand, het was zulk heerlijk lente weer, zo ontspannen en echt even familytime zeg maar he? Ik wil dat eigenlijk dit jaar weer doen. Julie zal het ook prima vinden, zolang ze haar telefoon maar mee mag nemen. Ik merk wel dat ik zelf ook heerlijk oplaad daar, het is toch iets met het ruisen van de zee, gezonde lucht snap je?”
“Sas?”
“Ik snap je helemaal Moes, de zon op je gezicht, wind in je haar en gewoon even niks moeten. Gewoon daar zijn en dat is het dan he?
“Ja en heerlijk om dan tijd voor elkaar te hebben, thuis is altijd zo chaos met ieder z’n activiteiten, je komt echt weer samen dan he en …..
Terwijl Marloes door rattelt en iedere keukenkast opentrekt, op zoek naar het thee dingetje, hengel ik mijn rooibos thee zakje uit mijn thee en leg hem snel op een onderzetter. Ik kijk naar buiten, en stel me de zonneschijn voor terwijl ik op het strand loop. Ze heeft wel gelijk, iets met het golvende water, kwetterende meeuwen en zelfs de vislucht, die van gebakken kibbeling dan, geeft een nostalgisch sfeertje en kan zo romantisch zijn. Ik geniet van het gevoel van deze herinneringen, ik krijg er een lach van op mijn gezicht.
“Zeg Moes, je klinkt echt een stuk opgewekter de laatste tijd, het gaat echt goed met je he? Ik ben daar zo opgelucht over!”
“Sas! Breng me nou niet aan het huilen! Oh, shit wacht even.” Marloes snuit even luidruchtig haar neus en dept haar gezicht onder haar ogen met de hoek van de theedoek. “Pffff, ja, dat is eigenlijk wel zo. Ik zit echt lekker in mijn vel, het voelt ook weer als mijn vel, alsof ik weer terug ben? Ik merk ook aan de rest dat ze meer ontspannen zijn, omdat ik mijn rust weer gevonden heb. Alles lijkt dan ook direct makkelijker te gaan, jeweetwel de dagelijkse gang hier in huis. Op zondag kijk ik de komende week door en dan denk ik ja dat gaat allemaal lukken en goed komen, het is geen berg meer die we weer over moeten komen, maar gewoon leuke dingen die ons bezig houden. Of dat nou mijn yogales is, of het viool spelen, hockey, de knutselclub of het vissen, het is geen belasting meer, snap je? En ja, daar voel ik me wel een heel gezegend mens mee! Het is raar om te zeggen, maar ik heb nu het huisje-boompje-beestje minus het beest, en ik ben eigenlijk heel tevreden. En ik denk dat dat voor iedereen hier in huis geldt, dankbaar gevoel is het, ja dat is het.”
“Eigenlijk is dit toch het leven zoals je het altijd voor je zag, vroeger wilde je altijd al het huis met het witte hekje er omheen, 2.1 kind met een leuke vent en een fijn baan? Heerlijk toch Moes, als alles een keer jouw kant op valt? Ik word in ieder geval heel vrolijk van de energie die je uitstraalt!”
“Sas, je bent ook een schatje, jij maakt mij net zo blij hoor! Zo saampjes een kopje thee doen is zo gezellig, ik geniet hier echt van hoor, blij dat we zoveel tijd samen brengen, gewoon kletsende zussen! He, laten we even verplaatsen naar de keuken, ga jij aan de bar zitten, dan kan ik alvast wat groentes snijden voor de soep voor vanavond. Lekkere broodjes erbij, en klaar, simpel homemade en soep is altijd lekker toch? Rick zei dat hij zessen nog even naar de visclub is, dus dan kunnen we in ieder geval meteen gezellig aan tafel en samen eten. Ok, schuif die boeken maar opzij, ik pak even alles bij elkaar.”
Terwijl mijn zus de keuken in duikt, pak ik mijn lauwe thee en verplaats me naar de barkruk. Wat zal ik vanavond zelf eten? In ieder geval geen soep. Misschien een lekker stukje vlees, geroosterde groenten, met een pureetje of van die aardappeltjes in schil? Oh, ik krijg er direct trek van, dus ik pak mijn telefoon om mijn boodschappenlijstje er meteen in te zetten, want anders weet ik het wel weer, dan sta ik straks te bedenken wat ik ook al weer van plan was. Ik vis mijn telefoon uit mijn tas en haal de haarspeld er af die er aan hangt, en open mijn notities. Bij de appie 1 zakje aardappels in de schil en dan broccoli of sperziebonen, oh en de koffie is op dus die ook op de lijst. En dan ga ik voor het vlees naar de biologische slager, fancy pancy, af en toe mag het wat chiquer toch? Ja, een pondje biefstuk bij Thijssen. Die is tot vijf uur open toch? Ik check de openingstijden even op google, ik heb echt geen zin om straks weer een gesloten deur te staan.
“Zo, hop water in de pan en daar gaan we. Heerlijk soep maken, voor mij is dit echt ontspannen, beetje snijden lekker muziekje aan, prima te doen zo. He Sas, blijf je anders mee-eten? Er is genoeg soep, vinden Sam en Julie heel gezellig altijd als je aanschuift!”
“Nee nee, ik heb nog plannen voor vanavond Moes, maar zullen we dat volgende week anders doen? Dan neem ik een lekkere salade mee, kunnen we er ook nog een spelletjesavond van maken!”
Ondertussen gooi ik mijn telefoon terug in mijn tas en neem de laatste slok van rooibos thee.
“Sas, ik ga anders is Thijssen dadelijk dicht. Thanks voor de thee en de gezelligheid!”
Ik loop om de bar heen en geef mijn zus een kus en een knuffel.
“Ja, doei doei en pas op voor mijn mes. Ik spreek je van de week, je weet dat je mijn lievelingszusje bent, ook al heb ik er maar eentje he?”
Sas schatert om haar eigen grapje en ik loop zwaaiend naar de deur en trek die snel achter me dicht. Terwijl ik naar mijn auto loop, zie ik Sas door het raam in de keuken staan. Ze zwaait nog eens en lacht breeduit naar me. Ik steek mijn hand op en grabbel in mijn tas naar de autosleutel. Ik plof in de auto neer en zucht eens diep. Sas is echt gelukkig, ik ben blij voor haar.
Snel sjees ik naar Thijssen en vlieg door de appie. Thuisgekomen gooi ik alle boodschappen op het aanrecht en begin snel met koken. Iets na half zeven is alles gaar en komt de biefstuk mooi op temperatuur in de folie. Ik heb zo’n honger, het ruikt allemaal heerlijk. Snel de borden op tafel en ik trek een fles rode wijn open, net als de bel gaat.
Ik loop naar de deur en draai de sleutel om in het slot.
“Hi, net op tijd, alles is precies klaar! Kom binnen!”
Als ik opzij stap, krijg een heerlijke kus op mijn mond. Ik kijk hem aan en weet niet waar ik meer trek in heb. Terwijl we naar de kamer inlopen, geeft Rick een flinke pets tegen mijn billen.