Categorieën
Fictie

Heerschappij

Een blik in haar agenda wijst haar erop dat het er weer van moet komen. Op haar borst voelt ze een kortdurende vibratie. Even snakt ze naar adem. Het is twee weken geleden dat ze seks met hem had en hoe langer er overheen gaat, hoe groter de kans dat hij in blinde razernij vervalt om niets. Het lijkt er sterk op dat het lozen van zaad zijn drift tempert. Een statisticus zou het door haar berekende betrouwbaarheidsinterval onderschrijven met een grote nauwkeurigheid. Echter, het leven met een onberekenbare man is allesbehalve statistiek. Toch is deze vorm van schijncontrole alles wat ze heeft om zich aan vast te grijpen.

Ze neemt de vierkante fles Jack Daniels met het zwarte etiket en de witte sierlijke letters uit de Mechelse kast, en vult haar glas met te veel van dit goudkleurige vocht. Als een kenner schenkt ze er een druppel water op kamertemperatuur bij, zodat de smaak zachter wordt. Het maakt alles makkelijker te verteren. Met iedere slok die ze neemt, voelt ze de verdoving in haar lichaam stromen. Alsof er een beschermlaag over haar emoties wordt gedrapeerd en de rek in al haar spieren toeneemt. Haar hoofd neemt afstand van alles wat haar beweegt. De sleutel in het slot. Een adrenalinestoot soupeert de whisky in haar bloed op en de verdoving lijkt even uitgewerkt.

Showtime! Amy verwelkomt haar man hartelijk en nodigt hem uit plaats te nemen in de comfortabele roodlederen fauteuil. Hoewel ze het antwoord al weet, vraagt ze wat hij wil drinken. De twee whiskyglazen staan harmonieus naast elkaar.

Om een gesprek te omzeilen, zet ze een concert-dvd van Prince op. Een ideale manier om ogenschijnlijk op te gaan in het amusement, terwijl het hoofd een andere weg inslaat. Ze pijnigt haar hersenen. Macht over haar is wat hij wil en daarin is hij wreed. Hoe kan ze hem de macht ontnemen? Het antwoord dat ze vindt, vormt samen met de muziek een brei in haar hoofd. Ze laat Jack Daniels zijn werk doen. Gedachten vertroebelen, angst verstopt zich en langzamerhand geeft ze zich over aan het onvermijdelijke. Al dansend laat ze een spoor van kleding na op de grond. Met een laatste greintje waardigheid ontdoet ze zich gracieus van haar bh en slip. Terwijl ze een radeloze stem in haar hoofd hoort schreeuwen dat ze dit niet wil, begeeft ze zich al verleidelijk kronkelend als een slang richting hem. Liever dit, dan geneukt worden zonder dat ik het wil, denkt ze. Terwijl uit de boxen de woorden ’hot with U’ klinken, neemt ze zijn geslachtsdeel in haar mond. Ze bespeelt zijn warme, harde lid alsof het de begeleidende saxofoon is. Even heeft zij de situatie in de hand.

Haar hart huilt van walging. In een geoefende handeling onderdrukt ze het kokhalzen. In gedachten hoort ze het favoriete refrein van zijn woedeaanvallen ‘vuile teringhoer!’
Ze verkoopt inderdaad haar lichaam in ruil voor harmonie, het geweld dat ze hiermee zichzelf aandoet negerend. Haar hart klopt te opdringerig in haar keel, alsof het bloed daar tegen een obstakel aanloopt en een uitweg zoekt. Ze voelt hoe het bloed met moeite door haar aderen richting haar hoofd stroomt. Als lava, terwijl hij tot eruptie komt.