Winnaar Debutantenschrijfwedstrijd bekend!

Op 18 mei vond de prijsuitreiking van de Debutantenschrijfwedstrijd plaats. Hartelijke felicitaties aan de top 3, en natuurlijk speciaal aan de winnaar van de Debutantenschrijfwedstrijd 2020-2021: Erwin Hurenkamp.

1. Erwin Hurenkamp: Tendresse/Nederzettingen (Poëzie/Poetry slam)

Uit het juryrapport: Overrompelende, rijke poëzie die zich vaak laat lezen, ook omdat er veel in te beleven en te ontdekken valt. Prachtig van taal, buitengewone beelden, als ‘Ik groef me huidloos in’ of ‘Dankbaarheid droogt niet’. De dichter kan zijn woorden aantrekkelijk zelfverzekerd laten zingen, ze kruipen in je, ze hebben een mysterieuze kracht. Het is poëzie die blijvende vragen stelt als hoe de een de ander kan bereiken, een vertrouwd thema, maar wonderlijk uitgewerkt. Met zo nu en dan een spatje superieure humor.

2. Marco Kadir: Het Ei (Non-Fictie)

Uit het juryrapport: Laconiek, maar toch innig verhaal van een geadopteerde zoon die wil weten waar hij vandaan komt zonder de bekende ‘Spoorloos’-dramatiek, maar bijna gewoon uit nieuwsgierigheid. Maar natuurlijk is er iets. Niet lang geleden gebeurde het vaak dat een vrouw haar kind na de geboorte moest afstaan. Die pijn schuurt terloops. Buitengewoon verteld, met een spannende helderheid.

3. Eva Hofman: De coulissen (Fictie)

Uit het juryrapport: Vol verhaal zonder dat het uit zijn voegen barst, veelzeggend, met veel lagen, prikkelend betekenisrijk, met op uitstekende moment mooie kordaatheid. Wel een tekst om een paar keer te lezen, maar daar nodigt die ook toe uit, het is niet erg als je door woorden veroverd moet worden. Het verhaal is meer iets dan dat het ergens over gaat: zelfreflectie die zich tegen jezelf keert, de spanning die verantwoordelijkheid veroorzaakt. Eigen taal, eigen ritme, brutaal.

Overige shortlistnominaties waren, in willekeurige volgorde:

Uit het juryrapport: Mooi en sterk werkt de tegenstelling tussen benauwenis en vrijheid. Beknopt, efficiënt. Beelden die bijblijven.

Uit het juryrapport: Verhaal met een sterke, vreemde spanning, gesitueerd in een door coronaregels beheerste wereld. Het alledaagse bestaat niet meer, want er is veel te veel aan de hand waardoor dat verstoord wordt.

Uit het juryrapport: Geheimzinnig gedicht waarvan de betekenis intrigerend verborgen zit en de lezer toch uitdaagt. Mythisch en mooi.

Uit het juryrapport: Mooie verwarrende absurditeit die je een tijdje blijft achtervolgen. Gedurfd gegeven, een los been dat zich in bed nestelt.

  • Ivar van der Velde: Safari (Poëzie/Poetry slam)

Uit het juryrapport: Corona-gedicht zonder dat het virus expliciet in de etalage staat. Gul van taal, maar ook grappig. We mogen niet op reis, dus de kat thuis is de tijger ver weg.

Uit het juryrapport: Het raakt, dit afscheid van een stervende moeder, heel vanzelfsprekend en bescheiden verteld, maar daardoor indringend. En onvergetelijk.

  • Roxane Zandijk: Arthur (Scenario)

Uit het juryrapport: Fascinerend en onthutsend tafereel: twee vriendinnen in gesprek, terwijl het maar geen gesprek wil worden. De een rouwt over een man in haar leven, de ander verdwaalt in de orde van de dag. Spannend, schrijnend.